Publicat în Cartea!

Cum să fii un bun scriitor

Când citesc Amelie Nothomb uit să mai respir. Sunt copertaFataîndrăgostită de romanele ei şi le-as relua oricând, deşi nu citesc de două ori o carte, odată ce i-am descoperit taina. “Igiena asasinului” am citit-o de două ori, la interval de doar trei zile.

Primul roman citit a fost “Uimire si cutremur”. L-am devorat pe loc. Plină de talent, spirituală, ironică, insolită, te captează încă din primele randuri. “Antichrista” e un amestec de umor şi răutate care te surprinde. Amelie N. e delicioasă, iar pentru mine ea este un scriitor-etalon. Şi să vezi de ce! Pentru că are boaşe şi sculă,  buze şi mână şi altele.

Pretextat Tach (Igiena asasinului) este unul dintre cele mai controversate personaje pe care le-am întâlnit. Găseşti multe contradicții ale “normalului” în mintea acestuia, şi îți vine să cedezi în fața modului în care vede lucrurile, să îi dai dreptate, datorită persuasiunii cu care-şi susține ideile.

Dar, ce vreau eu să scot în evidență în acest articol este reprezentarea scriitorului, după Pretextat Tach:

“Cum ai vrea dumneata ca un scriitor să fie pudic? E meseria cea mai impudica din lume: prin stil, idei, poveste şi cercetări, scriitorii nu vorbesc niciodată decât despre ei înşişi, ba, colac peste pupăză , se mai folosesc şi de cuvinte. […] scriitorii sunt obsceni; altminteri ar fi şi ei contabili de tren, telefonişti, într-un cuvânt, oameni respectabili.”

“Dar n-ajunge să ai pană bună să fii scriitor. […] trebuie să ai boaşe. […] boaşele sunt capacitatea de rezistență a unui individ la reaua-credință a mediului. […] Trebuie să ai sculă. […] Scula înseamnă capacitate creatoare. Puțini sunt oamenii în stare să creeze cu adevarat. Cei mai mulți se multumesc să-şi copieze predecesorii […]. Mai e nevoie de buze. Buzele au două roluri. Mai întâi că preschimbă cuvântul într-un act senzual. Ți-ai imaginat vreodată ce ar fi cuvântul fără buze? Ar fi ceva de o răceală tâmpă, de-o uscăciune fără nicio nuanță … Al doilea rol este chiar mai important: buzele închid gura când ceva nu trebuie rostit. Şi mâna are buzele ei, care o împiedică să scrie ce nu trebuie scris.[…] …îți mai trebuie ureche şi mână. Urechea e ca să înțelegi. […] Mâna-i ca să te umpli te plăcere. […] să scrii fără plăcere e imoral. Scrisul poarta în sine toți germenii imoralității. Singura scuză a scriitorului este plăcerea. Un scriitor care n-ar simți plăcerea ar fi la fel de degustător ca un ticălos care ar viola o fetiță fără nici o satisfacție…

[…] Mână este sediul plăcerii de a scrie. Şi nu-i singurul: scrisul te face să trăiesti plăcerea cu pântecele, cu sexul, cu fruntea şi cu maxilarele. […] când creează ceea ce are nevoie să creeze, mâna freamătă de plăcere, devine un organ genial. […] mâna alunecă singură fără să ceară părerea creierului. […] Mâna încearcă în astfel de momente o voluptate asemănătoare, înrudită fără îndoială, cu a calului apucat de năbădăi sau a întemnițarului care evadează. Pe de altă parte, se impune încă o constatare: nu-i oare tulburător că, şi când scriem, şi când ne masturbăm, întrebuințăm acelaşi instrument, mâna?”

2008

2018: Dacă ți se pare vulgar, așteaptă să vezi ce spune despre cititori.

Amelie Nothomb publică în fiecare an câte o carte. Au trecut 10 de când am scris textul ăsta şi,  vai! cât am de recuperat. Am citit 7 dintre cărțile ei şi am notat cu doar 3*  Peplum şi O forma de viață. 

În plus, față de cele trei preferate, amintite mai sus de 4* si de 5* (dupa parerea mea), mai amintesc de Metafizica tuburilor, citită de doua ori, consecutiv – o poveste fascinanta, cu teme profunde si o abordare tragi-comică.

📣 Atentie! Nu împrumutați altora cărțile preferate, fiindcă rămâneți fără ele.

10 gânduri despre „Cum să fii un bun scriitor

 1. Fiecare om rational sentimental nascut pe pamânt se identifica cu o carte. Eu prefer sa citesc OMUL. Desi am cartea, aceasta înca nu am citit-o ! La fel ca „Potecuta” nu am citit decât „Uimire si cutremur”, din care am facut cunostinta cu Omul, Amélie Nothomb ! 🙂 Poate ai timp totusi sa faci câte o recenzie la cele citite ?! 🙂
  O seara magica si mult Timp disponibil în toate aspectele dorite, draga Amalia !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Multumesc pentru increderea arătată, Iosif! Cărțile le-am citit în urma cu 9-10 ani si trebuie neapărat să le recitesc ca sa pot face recenziile. Plăcerea e de partea mea, trebuie doar sa găsesc momentul. Până atunci, mai scot la lumina din notițele salvate.

   Apreciază

 2. În ceea ce priveste „boasele si scula” Mlle-i Amélie N., sunt „umpic”…sceptic, deoarece chiar posedându-le sunt mult mai atrofiate decât ale clasicilor barbati ! 🙂
  O seara faina, draga Amalia !

  Apreciază

  1. Si eu cred la fel. Desi femeile scriitoare au trecut peste inhibitii si prejudecăți, tot simt „feminitatea” în creatiile lor. Nu generalizez, nu la toate autoarele citite până acum… Vai! acum realizez ca prefer scrierile „de tip masculin” si ca am citit mult mai putine carti scrise de femei decat de barbati. Scrierea unui bărbat este totusi diferita de a unei femei, chiar daca zice ea ca are „scula” si „boase” (In Igiena asasinului, Amelia are ce-i trebuie, si cartea mi se pare o scriere de tip masculin), dar la scriitorii barbati admir modul direct in care expun orice, chiar si când este vorba despre dragoste.

   Apreciază

 3. Masculinitatea si feminitatea sunt doua univerzuri si forte contrarii, compatibile care doar, unite, sudate, împtreunate, contopite TOTAL, ABSOLUT, ATEMPORAL, EVOLUTIV ireversibil de FLACARA *IUBIRII* DIVINE, dincolo de perceptiile celor cinci simturi primare, în SPIRITUL SFÂNT *LIBER* ABSOLUT ADEVARAT, sacrificator, neconditionat, fara prejudecati, ce înalta SUFLETUL pe aripile VÎNTULUI ZEFIR, cu miros de trandafir. 🙂

  Un Weekend magnifique, draga Amalia !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Scuza-ma, te rog, Alioşa! Am încurcat articolele. 😊
   După pățania cu pierdutul cărților, ultima oară când am împrumutat cărți am stat atât de mult „pe capul” celui care le-a împrumutat, până când mi-a adus o parte din ele necitite. Am fost traumatizată. :))

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s