Publicat în Cartea!

Viața irosită a Evei Braun

Viața irosită a Evei Braun, de Angela Lambert, este printreViata_irosita_a_Evei_Braun puținele cărți pe care le-am citit cuvânt cu cuvânt, atât de absorbită am fost de filele ei de istorie. Pe lângă faptul că mă pasionează istoria, autoarea mă ține captivă cu talentul ei narativ și îmbină faptele cu descrierea cu o credibilitate greu de combătut. Cu toate acestea, pe parcursul lecturii işi face loc şi punctul meu de vedere. Nu am putut să fiu total de acord cu afirmația că femeile germane nu au știut exact ce se întâmplă și din acest motiv nu au intervenit, iar dacă prin cartea ei, Angela Lambert a încercat o reabilitare a Evei Braun mai ales,  pe mine nu m-a convins. O asemenea atrocitate nu poate fi ascunsă, poți doar să te prefaci că nu înțelegi. Cu toate acestea, apatia nu era chiar universală,  afirmă A. L., fiindcă mii de femei germane şi-au asumat riscuri enorme adăpostind evrei în poduri sau beciuri. Cartea m-a ajutat să înțeleg cauzele pentru care poporul german a putut fi manipulat spre cruzimea de care a dat dovadă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. M-am axat mai mult pe derularea evenimentelor şi viața lui Hitler, din copilărie,  ascensiune până la moartea acestuia, decât pe viața Evei. Sincer, nu mi-a plăcut deloc Eva Braun şi consider că a luat o mulțime de alegeri complet greşite, pe lângă faptul că era de o naivitate dusă la extrem (sau prostie), părerea mea.

Revenind, copiii aveau de-a face încă de la grădiniță cu poezii, cântece și povești pline de personaje ciudate,  fioroase și violente,  vrăjitoare demonice care abia așteaptă să-i prindă pe copii.  Cât înțelegea mintea de copil din acele povești pline de cruzime? Ele inoculau în sufletul copiilor „ideea de acceptare fatalistă a suferinței și morții, ca și sentimentul că și ele fac parte din condiția umană, alături de păsărele și prințese.” In carte găseşti o mulțime de reguli excentrice, exemple ale rațiunii greu încercate. Şocant a fost să aflu cum erau tratați copiii. Ei nu erau considerați niște ființe distincte,  conștiente,  ci niște mici sălbăticiuni care trebuiau îmblânzite.  (Vezi pag. 82-83). Soția se adresa soțului cu „domn” sau „stăpân”. „Până la sfârșitul sec. al XIX-lea, femeile erau văzute ca niște iepe de prăsilă, muncitoare, abia cu puțin mai valoroase decât o vițică. […] Tatăl lui Adolf era un titan al familiei. O bătea mereu pe Klara, mama lui Adolf, dar și el primea zilnic porția de bătaie. Trăiau într-o societate în care bărbații își exercitau puterea asupra femeilor, pe motiv că Primul Război Mondial îi schilodise reducându-i la neputință.  Pentru a-şi păstra respectul de sine,  bărbații s-au transformat în tirani. Lipsurile și instabilitatea au dus la apariția unei generații de tineri conformişti, pregătiți pentru dictatura nazistă.

Cu trei ani înainte de nașterea lui Adolf, tatăl lui își schimbase numele din Schicklgruber în Hitler. Dintotdeauna oamenii credeau că numele are o putere tainică, capabilă să influențeze viaţa celui care îl poartă. La fel cred şi eu. Posibil să fi influențat viitorul lui? Posibil ca, acea forță negativă, care a pus stăpânire pe el, să-l fi găsit mai uşor datorită unui nume menit parcă să existe pe buzele tuturor? Spune şi tu, Schicklgruber nu este un nume de artist? Adolf ar fi putut deveni un artist prețios și omenirea ar fi avut de câștigat. Ai văzut picturile lui? Acest paragraf este doar o părere personală. Nu are nicio legătură cu autoarea cărții. 

Hitler s-a născut din incest. Tatăl lui s-a căsătorit cu o nepoată după soră. Patru frați de-ai lui Adolf au murit înainte să se nască el. A mai avut o soră,  Paula, ușor retardată.

Între 20 și 30 de ani nu realizase nimic.  Societatea îl etichetase  drept neisprăvit. Era pe drumuri, nu avea prieteni, era arogant, indolent, în mare măsură autodidact şi ignorant, dar cu ambiții grandioase și cu geniu oratoric. În septembrie 1919 s-a înscris în Partidul Muncitoresc German DAP, fiindcă voia să aparțină unui grup de persoane cu același mod de gândire. La primul său discurs (în fața a 11 tovarăși) și-a dat seama că şi-a descoperit vocația. A fost o revelație orbitoare faptul de a fi descoperit că avea o forță de a-i impresiona pe oameni. A fost începutul a ceea ce urma …

Hitler ura evreii fiindcă erau bogați și considera că se angajaseră într-o conspirație economică cu scopul de a domina întreaga  lume.

În 1921 devine conducătorul Partidului Nazist. A sesizat importanta cuvintelor şi a numelor proprii evocatoare ale unui trecut eroic şi a adoptat drept simbol lupul „Her Wolf”- Cartierul General, din regiunea Poloniei, era supranumit „Bârlogul lupului”, iar cel din munții Bavariei, „Cuibul Vulturului”. Se mai ştie că svastica şi vulturul sunt embleme străvechi din îndepărtata istorie indo-europeană.

Dar ştii ce, deja m-am întins prea mult. Eu cred că nu vei regreta dacă vei citi această carte. Pe lângă istorie, afli şi chestiuni intime despre Hitler, cum ar fi iubirea incestuoasă,  până la obsesie, față de nepoata sa Geli Raubal, amănunte despre relația secretă cu Eva Braun, despre viața lor sexuală, deşi este un subiect foarte neclar, admirația pe care femeile i-o arătau lui Hitler, despre Josef și Magda Goebbels, Eichmann, Hofmann, Albert Spere, Bormann s.a., nesfârşitele petreceri date de Eva la Berghof şi ultimele săptămâni träite în buncăr, omucidere, sinucidere şi final.

Cartea are o mulțime de note de subsol pentru a arăta de unde provin informațiile, ceea ce mie mi-a plăcut. De asemenea, are fotografii foarte interesante care îți pot induce sugestia de „oameni normali”. Îți sugerez ca, pe unele, să le priveşti printr-o lupă care deformează.

După atâta timp de când am citit cartea şi scriind aceste rânduri, realizez că am tot mai multe păreri diferite față de ale Angelei Lambert. Mi-am dat seama că tonul folosit în carte putea să-mi influențeze părerea despre Hitler şi să uit despre cine citesc. As fi putut sä mă las cucerită de blândețea stilului narativ şi să confund monstrul despre care vorbeşte, cu o persoană care se comportă, trăieşte şi iubeşte la fel ca toți ceilalți. Poate de aici nota mica pentru această carte pe goodreads. Eu am notat-o cu 5 stele.

 

10 gânduri despre „Viața irosită a Evei Braun

    1. Ma bucur! Citind cartea, e posibil sa te simti ca la un reality show, atat de bine te poti transpune in acele timpuri. Desi nu sunt amanunte despre razboi sau crimele petrecute, tot cutremurator este.

      Apreciat de 1 persoană

  1. Dacă vă pasionează istoria, trebuie să vă documentați și despre „cealaltă parte”/altera pars. Nu totul pornește de la Hitler. De ce n-ar porni de la Der kriegerische Lehrer, Sir Winston Churchill? De la crimele împotriva germanilor la care s-au dedat polonezii, încurajați de UK. De la blocada britanică, în urma căreia au murit de foame mii de germani? De la nesățioasa poftă de cărbune a francezilor care au dat năvală în Ruhr? WW2 este consecința lui WW1. Într-un ziar britanic din 1933 a apărut declarația la război economic a evreilor împotriva germanilor. Cât despre femei, spre deosebire de englezoaice, rusoaice, americance, care au luptat și lucrat cot la cot cu bărbații, nemțoaicele stăteau acasă și-și creșteau copiii. Lloyd George spunea că „fără femei nu va exista o victorie.” Și așa a fost. Comunitatea lor din Banat era puternică, primeau tot ce le trebuie, dădeau și româncelor. Mama mea, nemțoaică, având bărbat pe front, m-a crescut fără probleme. Când mă nășteam, în 42, el a primit permisie și a venit acasă și a rămas acolo. Apropos, McNamara spuneam în ultimul său interviu, „Dacă pierdeam războiul, am fi fost judecați ca niște criminali de război. Căci asta am fost, criminali.” Lucian Boia a scris cartea „Tragedia Germaniei, 1914-1945”. Recent a părut și o carte despre violarea femeilor de către glorioșii sovietici și anglo-americani. Din lașitate, doamna Merkel a dat drumul afro-asiaticilor în Germania. Israel și Polonia s-au construit cu banii germanilor. Polonezii mai vor încă ceva parale. Ei spun că mai degrabă de la germani cer bani decât de la ruși, că ăia nu-și respectă obligațiile. Oricum, comentariul dumneavoastră despre cartea în discuție este foarte bine scris. Eva Braun a fost o oportunistă…

    Apreciat de 1 persoană

    1. Am citit pe blogul dvs articolele la tema de mai sus. Tot ce s-a intamplat, stie toata lumea, a fost oribil, indiferent de la cine a pornit si indiferent ce popoare au suferit, fie germani, polonezi, evrei etc.
      Sunt foarte curioasa sa citesc Tragedia Germaniei, dar tare mult mi-ar placea ca opinia d-nul Lucian Boia sa fie obiectiva, nu subiectiva. Daca puteti sa-mi mai recomandati si alte carti, va rog!
      Multumesc pentru parerea dvs.!

      Apreciază

      1. Ernst Nolte, în traducere, „Războiul civil european 1917-1945”, un revizionist curajos. Lucian Boia afirmă că germanii nu poartă vina primului război și că Pacea de la Paris din 1919 stă, prin incapacitatea celor care au tăiat frontiere aiurea, la baza celui de al doilea. Au apărut și Memoriile lui Churchill. Toate cărțile astea prețioase le aveam în librăria mea din Piața Dacia. Mi-au rămas doar fișele/fișierele de lectură. Chestiunea cu lupta până la ultimul om se găsește pe internet, Anglo-americanii le-au impus acea „Unconditionar surrender”, care nu s-a aplicat în primul război și a avut premieră în războiul civil din SUA. Această idee morbidă împiedică orice tratative de încheiere a păciii. Morgentau a propus politica pământului pârjolit și transformarea Germaniei în pășune. Daily Express din 1933 (pe net, cu text incomplet, cenzurat) conține declarația de război a evreilor contra Germaniei, chiar în ziua înscăunării lui Hitler, deci era clar că e ceva suspect aici. În paralel pe aceeași temă apăreau și ziarele din NY. Complotul lui Stauffenberg a eșuat și din cauza că Churchill și „alcooliții” lui a refuzat să dialogheze cu complotiștii fără să le acorde sprijin. E clar, germanii trebuiau să piară. Din complexele de inferioritate a celorlalți. Churchill s-a exprimat chiar că sunt „70 de milioane de huni (germani) răi, care trebuie exterminați. Evreii (am și eu un pic de sânge evreiesc, așa că n-am nimic cu ei) au primit despăgubiri de la Germania. Un diplomat american, dau eu de numele lui și vi-l semnalez, a rostit un discurs în care spunea că în primul război sioniștii s-au dus la Churchill și l-au asigurat că dacă Marea Britanie îi ajută să-și facă un nou stat în Palestina, vor aranja ca Statele Unite să intre în război. (Altfel Anglia ar fi fost pierdută, oricum era singură în fața Germaniei). Nolte vorbeește despre măcelărirea germanilor din Bidgoscz (dacă am scris bine). În 1939 făceau asemenea isprăvi lăncierii călare, în zonele de frontieră. Sentimentul de inferioritate al polonezilor se etala sub nasul lui Hitler. Se pare că au fost mai puțin deranjați că Stalin a intrat și el în Polonia. Istoria mincinoasă trebuie rescrisă. Nemții deocamdată sunt lași, își pun cenușă pe cap. Deocamdată. Trump nu vrea să mai vadă Volkswagen și BMW în NY. Iar fiul meu, care în țară mergea cu un Ford rablagit, și-a cumpărat la Los Angeles trei mașini germane. .. E clar că rachetele sunt tehnică germană. Sunt bucuros că un descendent din tată pe jumătate neamț – fiul meu – a ajuns cetățean american și a fost angajat în Silicon Valley. E colosal că americanii au dat lumii chestia asta colosală – coputerul!!! În lună ajung prea puțini, dar la tastatură suntem cu toții. Inclusiv germanii.

        Apreciat de 1 persoană

      2. Cea mai mare parte a istoriei este secretă sau deformată, asta știe toată lumea. Am mai discutat că fiecare filă are semnătura personalizată a povestitorului/istoricului si tocmai de aceea e nevoie de mult studiu înainte de a emite păreri sau, mai rău, prejudecăți. Mulțumesc pentru atât de multe informații.
        Este clar că sunteți tare mândru de fiul dvs., nici nu se putea altfel cu așa o mare realizare.

        Apreciat de 1 persoană

  2. Adevarata, autentica si absoluta istorie a omenirii, atemporala, este mentionata în Biblie, însa este ascunsa de inteligenta omului muritor, în metafore, simboluri si cifre, iar „cheile” descifrarii acestor „taine” sunt revelate de catre Spiritul Sfânt, celor cu inima curata, „alesi” de Cel Ce Este…EMANUEL !

    Apreciat de 1 persoană

  3. Într-adevar, Biblia este o carte paradoxala, ce contine mesaje profunde, intime, taine,ascunsa perceptiei geniilor lumii, însa descoperite si revelate „pruncilor” !
    Seara linistita cu bucurie si pace în Suflet, draga Amalia !

    Apreciază

Lasă un comentariu