Publicat în Personal, Recreere

Test hédoniste

1. Trăiește și lasă-i și pe alții să trăiască. 20190507_145853

Nimic mai simplu. De ce te interesează ce fac alții? Doar lasă-i! Nu le spune de ce sau ce, fiindcă asta demonstrează faptul că te interesează. Gândește-te la tine, analizează-te, corectează-te. Învață să trăiești… în pace cu tine și sigur vor trăi  și alții în pace pe lângă tine.

2. Carpe Diem.

De parcă ar fi atât de simplu pe cât sugerează cele doar două cuvinte. Ok, măcar din când în când trăiește clipa. Atunci când simți că nu contează decât acea clipă. După, D-zeu cu mila!

3. Nu duci nimic pe lumea cealaltă.

Nu duci, dar pe lumea asta îți sunt necesare. Cel puțin pentru a trăi în pace cu tine și a nu te gândi la ce fac alții și de ce.

4. Era mai bine să te fi bucurat de viață.

Era! Știam și atunci, în timpul vieții că  era mai bine să mă fi bucurat (m- au avertizat unii mai maturi), dar nu mi- au dat voie alții. Mereu alții, care erau mai mult interesați de ce fac eu, decât de ce pot ei.

5. Dacă te apuci de un lucru,  fă-l sau lasă-te păgubaș.

Ei, îndemnul ăsta nu îl înțeleg. Ori mă sfătuiește să acționez ori mă sfătuiește să mă las. „Fă” și „lasă-te” sunt în antiteză, că așa este de fapt în viață. Vrei să faci, dar mai bine te uiți la un film, joci candy crush, dormi, mănânci sandwich-uri, tânjești la un porno. Ce bine ar fi dacă s-ar pune și gândul la socoteală! Gândesc că fac și se ia în considerare bunăvoința mea. Fac nu e un cuvânt urât? Atunci, mai bine nu fă. Bine, nu face. Nu mai e așa urât.

6. Nu ai decât o viață.

Se cam repetă mantrele astea. Hedoniștii știu una și bună.

7. Fă-o.

Again? Am scris corect? Engleza este pe lista de anul viitor. Eu, în școală, am făcut franceza. Se vede din titlul articolului. Așa-i?

8. Mamă,  ce sexy sunt!

Ok. Aici, cred că  este vorba de încrederea în sine, dar ar fi prea profund. Nu știu la ce altceva ți-ar folosi să fii sexy. Să fii sexy aduce numai necazuri. A incercat cineva? 🧙‍♀️

9. Niciodată să nu zici „niciodată”.

Ei, niciodată nu are timp, și nici noi nu avem. Nu le putem face pe toate. Niciodată nu voi fi medic, astronaut, bărbat, nu voi scăpa de unele amintiri urâte, nu voi învăța chineza, nu voi uita prima cutie de creioane colorate, nu voi uita dragostea primită, nu voi uita suferința îndurată s.a.

10. Care mi-ai văzut pe undeva cheile?

Nu, la momentul vieții în care mă aflu, nu îmi mai permit să fiu zăpăcită (nu bag mâna-n foc). Vreau să fiu puternică și stăpână pe mine.

Concluzia propriului test este că nu sufăr deloc de hedonism. Ce bine că mai există și vieți viitoare!

Se leagă unii de alții că  googălesc și pun citate. Da, eu pun citate, pentru că  îmi place să  împărtășesc și altora momentele care mă bucură, mă  enervează sau mă întristează. Ăsta este și motivul pentru care le scriu public și nu într-un jurnal secret. Ăsta este și motivul pentru care unii au muncit și le-au adunat la un loc. Plus, ca să învățăm de la cei mai deștepți.

„Slăbeşte, bucură-te şi taci! Lasă-te de fumat, bucură-te şi taci! Curăţă ograda ta, bucură-te de curăţenie şi lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuşi l-a pus. Căci între vecin şi gunoiul din curte există o relaţie ascunsă, nişte emoţii pe care nu le cunoşti, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată şi cauze ce vor rămâne, poate, pentru totdeauna ascunse minţii şi inimii tale.” – Nicolae Steinhardt – citatepedia.ro

Fie că este scris la pers. I, fie la a II-a, sfaturile sunt tot pentru mine. Așa obișnuiesc, să îmi dau sfaturi singură. Că, iară zic unii, sfaturile gratuite nu sunt binevenite, dar nu înțeleg de ce. Eu cred că sfaturile mie îmi sunt mereu binevenite, fiindcă nu pot să le gândesc pe toate odată. Fac economie de timp și mă gândesc la altele. Sau mă inspiră.

Și uite așa am mai salvat o oră din ziua asta urâtă de marți. Cea mai urâtă zi din săptămână, părerea mea. Timpul se scurge cu încetinitorul, iar azi e frig, plouă și mă enervează colegul. E în spatele meu. Sper că  nu vede ce scriu. E cam bosumflat. Text scris la ora 12.00 și publicat la 16.00, ceea ce înseamnă că am mai și lucrat, că doar sunt la serviciu.

Foto personală. Te- ai prins. 😉

16 gânduri despre „Test hédoniste

 1. Sper că n-a apucat să vadă nimic colegul tău nici până acum. Că şi pe mine m-ar enerva să fie cineva-n spatele meu când scriu.
  Nu ştiu cât de profunde sau de benefice sunt vorbele astea transmise din gură-n gură, ştiu însă că interpretarea lor şi părerea ta despre ele m-au înveselit de nu se poate! M-am simţit şi puţin sexy râzând aşa cu poftă 😀

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ai nevoie doar de o zi friguroasă și ploioasă. Asta ca să fim la temă.
   Eu zic să nu iei aminte la părerea mea, fiindcă am picat testul. 🙂

   Apreciază

 2. Ploaile de primavara sunt o binecuvântare pentru pamânt. 🙂 Bine ca nu ti-a remarcat colegul din spate, fluturele de pe cap. Ori poate l-a vazut, dar si-a imaginat ca în fata are o floare deschisa, parfumata, ce atrage fluturi ! 🙂
  O seara cu liniste, bucurie si pace în Suflet, draga Amalia !

  Apreciat de 1 persoană

 3. Intersanta introspectia ta si comentariile tale pe subiectele date. Marti, azi a fost urata, altfel mie joia mi-e greu. 😛 Colegul si daca l-ai carat in spate si n- a reactionat, n-o fi vazut … Numai bine!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc, Ina! Oare de ce joi? Poate te raportezi la ceva neplăcut legat de weekend?
   Colegul nu vede bine. Pe asta ma şi bazez când scriu pe blog. 🙂

   Apreciază

  1. Am citit doar fragmente, de ici colo, de Steinhardt (din cauza unor prejudecati – de-ale mele), dar il voi trece si eu pe lista, cat de curand. Este de o intelepciune rara si foarte concis in scrierile lui.
   Multumesc frumos pentru vizita!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s