Publicat în Cartea!

Cum vede un misogin femeia

Poate părea că exagerez prezentând b6f7fdfa2678e764720eb262d67d6eb8atât de des un personaj negativ, chiar periculos, cum este Pretextat Tach, dar mă atrage prin felul neobișnuit în care observă oamenii şi acțiunile lor. Deşi este un ins foarte corpolent,  şi pe deasupra, pe moarte,  este  neobișnuit de expansiv când vine vorba să transforme în fabulație comportamentul semenilor săi.

Ultima pledoarie insolită a lui Pretextat Tach este despre femeie.   Are o mare putere de convingere, şi dacă nu aş fi femeie i-aş da puțină dreptate. Nu îmi place că generalizează şi de aceea tind să fiu mai degrabă indignată. Nu tot timpul. În momentele mele mai ezitante, îl privesc nedumerită, iar când mă simt influențabilă, de-a dreptul mă veselesc. Ştiu, sunt defectuoasă. Pretextat Tach este primul şi singurul misogin din viața mea. Nu vreau să-l uit niciodată.

“[…]ai văzut dumneata ceva mai urât decât o femeie? Îți închipui cum ar fi să ai sâni, coapse, ca să nu mai vorbesc de tot restul? …o rasa cum nu se poate mai spurcată, victimele astea. Dacă am extermina-o complet, poate că am avea, în sfârşit, liniște, iar victimele ar avea şi ele ce-şi doresc, şi anume martiriul. Femeile sunt nişte victime deosebit de pernicioase întrucât îşi cad victime mai cu seama lor înşile, adică celorlalte femei. Dacă vrei să cunoşti drojdia sentimentelor omeneşti, cercetează sentimentele pe care le nutresc femeile unele față de altele: ai să te înfiori de scârbă văzând atâta ipocrizie, gelozie, răutate şi josnicie. […] Condiția femeii a devenit teatrul celei mai scârbavnice rele-credințe.

[…] Să luăm situația cum era înainte; femeia îi este inferioară bărbatului, se înțelege de la sine, ajunge să vezi cât e de urâtă. Pe vremuri, nici urmă de rea credință: nu-i ascundeam inferioritatea şi o tratam ca atare. Astăzi, te apucă greața: femeia îi este tot inferioară bărbatului – e tot aşa de urâtă -, dar o îmbrobodim cum că ar fi egală cu el. Proastă cum e, crede, bineînteles. O tratăm însă tot ca şi cum ar fi inferioară: salariile nu-s decât un indiciu minor. Celelalte indicii sunt cu mult mai grave: femeile-s ultimele în toate domeniile, începând cu cel al seducției – ceea ce nu-i deloc de natură să ne mire, având în vedere urâțenia, nerozia şi mai ales țâfna lor dezgustătoare ce iese la iveala cu primul prilej.”

“[…] Femeile de acum sunt chiar mai rele decât menajerele de altădată, care măcar serveau la ceva. Astăzi, femeile îşi petrec timpul discutând cu colegele de serviciu subiecte importante,  cum ar fi problemele lor sentimentale sau legate de calorii – ceea ce înseamnă același lucru. Când se plictisesc prea tare, fac ce fac şi se lasă regulate de şefi, ceea ce le procură delicioasa beție de a-şi băga picioarele în viața altora. Pentru o femeie, asta-i cea mai frumoasă promovare. Când distruge viața cuiva, o femeie vede într-o asemenea ispravă dovada supremă a spiritualitații ei: Bag zâzanie, deci am suflet, gândește ea.”

Igiena asasinului – Amelie Nothomb

10 gânduri despre „Cum vede un misogin femeia

  1. Omul…. ce să zică? „Frumos” cum este și simțindu-se respins dinainte de a iniția vreun gest de apropiere, s-a specializat în respingere. Și aici și-a descoperit vocația: este maestru! Femeia e urâtă iar strugurii sunt acri, daaaa….

    Apreciat de 2 persoane

    1. Pretextat Tach urăște pe toată lumea, dar orice ‘discurs’ al lui conține și un sâmbure de adevăr. 🙂
      Creatoarea lui pare că a profitat de personaj, fie ca să refuleze, fie ca să bolduiască și să sublinieze ostilitatea unora.
      Mulțumesc pentru vizită!

      Apreciază

  2. Amélie Nothomb, este un geniu contemporan rar, al psihanalizei, un autor filozof, credincios, pâna în maduva oaselor, un autor desavârsit al paradoxului universal, aparent usor de citit, însa greu de patruns si perceput de catre cititorul neavizat (muritorul de rând) în profunzimea realitatii obiective a exprimarii gândurilor ei etalate în cuvinte metafore, simboluri, doar de Sufletul ei si a lui Dumnezeu percepute la adevarata lor esenta.
    Lucrarile ei, sunt mai degraba metafizice, o forma de comunicare cu Lumina Divina din întunericul fiintei ei, pe care, dupa o copilarie marcata de amintirile inoubliabile, ale terorii extreme la care a fost expusa fizic, sufleteste si spiritual, alearga an de an sa-si regaseasca inocenta copilariei, furata înca de la vârsta inocenta de 13 ani, de catre „fiarele” salbatice, turbate ale extremistilor religiosi, extrem de periculosi, care de milenii sunt cauza si efectul tuturor nenorocirilor planetare, înca de la aparitia primului om rational-sentimental pe acest pamânt „Adam&Eva”.
    O seara si un Weekend superb, binecuvântat cu Pace si liniste în Suflet, draga Amalia !

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu