Publicat în Util

Care este diferența dintre femeie si bărbat?

Ne spune Laura Gellner in dex:

FEMEIE s. 1. (pop.) muiere, nevastă, (fig. și ir.) fustă. (O ~ cu b087045eb2d26c94dfc17432a023ec7cun copil.) 2. femeie de stradă = cocotă, curvă, prostituată, tîrfă, (pop. și fam.) damă, madamă, (înv. și reg.) pîrțotină, telăliță, teleleică, (reg.) lele, madaranță, scorțotină, tearfă, tîrnoață, (prin Transilv.) bandură, bulă, (prin Bucov.) crăiță, (prin Maram.) landră, (prin Mold. și Bucov.) mișarcă, (înv.) magopață, tălaniță, femeie publică, (fam.) fleoarță, fleorțotină, șuleandră, (fig.) buleandră, pupăză, putoare, tîrîtură, (reg.fig.) haită, pupezoaică, terfeloagă, (Transilv. fig.) gudă, (prin Mold. fig.) ruptură, (arg.) maimuță, marcoavă, mastroacă.

BĂRBÁT, -Ă, bărbați, -te, s. m.adj. I. S. m. 1. Persoană adultă de sex masculin. ♦ Om în toată firea. 2. Soț. II. Adj. (Rar) Curajos; voinic; harnic, activ. – Lat. barbatus.

bărbat m. 1. persoană de sex masculin (în opozițiune cu femeie); 2. bărbat unit cu o femeie prin căsătorie. [Lat. BARBATUS, lit. om cu barbă]. ║ a. 1. harnic, sârguitor; 2. curagios, energic.

799e302c202b5d1ba763a9670a66b92bBĂRBAT s. 1. om. (Femei și ~i.) 2. soț, (pop.) domn, om, român, (înv. și reg.) mărit, soție, (reg.) gospodar, mireaz, (înv.) casnic, căsar, căsaș, căsător, (eufemistic) dînsul (art.). (Dînsul e ~ meu.)

bărbat adj. v. BRAV. CURAJOS. CUTEZĂTOR. DÎRZ. INIMOS. ÎNDRĂZNEȚ. NEÎNFRICAT. SEMEȚ. VITEAZ.

Foto: Pinterest – Festival Burning Man 2018

15 gânduri despre „Care este diferența dintre femeie si bărbat?

  1. Hai că nu e chiar așa… Deși era măgulitoare ideea că pentru bărbat nu s-ar găsi astfel de „epitete”, ci numai de-astea gâdilicioase ca dârz, curagios, semeț, etc.
    Ca să facem dreptate, haideți să completăm puțin lista. Un bărbat mai poate fi și el marțafoi, martalog, libidinos, netrebnic, secătură, mojic, ș.a.m.d. Nu îmi este teamă că aș da eu idei de ponegrire, pentru că sunt sigur că doamnele au deja în vocabularul lor, mult mai multe denumiri pentru a face un bărbat să intre în pământ în cazul în care le-ar supăra în vreun fel.
    Diferența dintre un bărbat și o femeie constă exact în sex și ce ține de el. Adică mă refer la hormonii tip. Altfel…oameni cu toții.

    Apreciat de 2 persoane

    1. 🙂 Când am citit explicațiile din dex, preț de câteva secunde am încercat să găsesc câteva calificative de genul si pentru bărbat, dar zău că nu am găsit. M- au amuzat și cele din dex, si la cele scrise de dvs. Cel mai haios este marțafoi.
      Nu mă așteptam să existe astfel de epitete nici pentru femei, nici pentru bărbați. Totuși, este un dictionar explicativ al limbii române, nu o colecție de injurii.

      Apreciat de 1 persoană

  2. Interesant e faptul că ”femeie” nu este moștenit din lat. femina (femeie), ci din lat. familia (familie).
    Am moștenit în schimb lat. *feminus, ca ”famen” 🙂

    Este impresionantă bogăția de termeni care descriu ”femeia de stradă”!

    +Cei de la dexonline.ro sunt doar niște scribi cu tupeu 🙂 , definițiile sunt luate din dicționarele groase, consacrate și binecunoscute (de unii).

    Apreciat de 1 persoană

    1. 🙂 Famen = bărbat castrat. Foarte amuzant!
      Am căutat și eu proveniența latină a cuvântului femeie chiar după ce am citit în dex, și am descoperit că se trage din ‘familia’. M-am liniștit.
      În Biblie, bărbat (ebraică) – iș, iar femeia este o bărbată – ișa. Cu imaginația românului nu se pune nimeni.

      Apreciază

  3. Forma expicita pentru definirea femeii, este o jignire de cea mai joasa speta, iar cine a scris aceste epitete înjositoare, ar trebui sa fie deferit justitiei si pedepsit pentru fals si uz de fals, iar în ce priveste definirea barbatului, idem.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Pai nu e de rîas, ci de plâns, tinând cont de faptul ca eu în trecerea mea prin scoala româneasca, la limba româna am fost un mediocru, din cauza gramaticii, iar la mate-fizica mereu corigent, iar cei ce au scris DEX-ul par chiar niste analfabeti, cu toate diplomele lor cu tot, cel putin în aceste ecsplicatii din care se inspira si altii, agramati ca mine. 🙂

    Apreciază

    1. Cum a zis si Nautilus, colaboratorii dex doar copiază din dicționarele deja publicate, însă nu este normal să găsești astfel de injurii intr- un dictionar la care caută ajutor si copii.
      Pe mine m-a amuzat ideea că cineva ar trebui tras la raspundere pentru fals si uz de fals chiar și în ce priveste definirea barbatului.

      Apreciază

Lasă un comentariu