Publicat în Sinapse

Sfârşit şi început de an

Să fii spiriduşul lui Moş Crăciun nu este 20190107_132019atât de ideal cum vedem în filme. Octombrie, noiembrie, decembrie devin luni cu eforturi anevoioase, chiar dacă îți place ce lucrezi şi o faci cu toată inima.  În timpul ăsta,  toată energia fizică, intelectuală şi psihică este solicitată în slujba omenirii. În fine,  o parte din omenire, fiindcă nu-i poți bucura pe toți, decât dacă eşti însuşi  Moş Crăciun. Da, sigur că a meritat, cu atât mai mult că au urmat şaptesprezece zile de concediu de odihnă, cu tot cu weekenduri. Acum devine partea interesantă. Trupul mi-a fost surmenat. Imaginația, memoria, gândirea erau în stare latentă. Ce poate face un om plămădit numai din lut, fără accesoriile de mai sus? Ştiu eu! Îşi lipşeste ochii de ecranul televizorului şi se uită non-stop la seriale. Pe Netflix. Neapărat seriale sf, în speranța că reuşeşte să-şi pună în mișcare neuronii, provocând imaginația. Dacă nu se întrevăd şanse de izbândă, mai am o soluție. Citim Biblia. Garantez că exercițiul ăsta e cu noroc. Biblia (sunt abia la cap. 12 din Exodul), mi-a transmis nişte stări de nervozitate extraordinare, cum niciodată nu am simțit citind vreo carte sau urmărind cel mai tare sf al tuturor timpurilor.  Doar nu era să rămân stăpânită de starea asta de agitație şi incertitudine! Şi am făcut ceva: mi-am folosit raționamentul, am cercetat, apoi din nou am cugetat. Când abstract, când concret. Mi-a păsat, m-am îndoit, apoi m-am rătăcit printre site-uri de ştiință (ce ușurare! ). Am interpretat, m-am minunat, am râs (nu de veselie), m-am speriat, m-am oripilat, mi-a păsat, am sperat, am aşteptat, dar niciodată nu m-am liniştit. Da, ştiu, biblia nu este pentru oricine. Dacă nu o interpretezi conform dogmelor creştine, să ştii că nu te-ai născut cu darul necesar pentru a o înțelege. Poate din cauză că ai mâncat rod din pomul cunoaşterii. Mare păcat!

Anul trecut, mi-am propus să citesc un număr de cărți. Nu am reuşit, unele motive sunt mai sus. Atunci, am trişat pe goodreads şi am modificat numarul de la reading challenge, din 28 în 27. Atât am putut. Anul ăsta nu cred că reuşesc să citesc prea multe cărți, fiindcă mi-am propus ca de data asta să merg până la capăt cu lectura bibliei, plus interpretări, analize, studii. După care aş vrea să citesc şi din Coran, poate Thora,  poate Cartea Morților.  Cred că budism, daoism, hinduism las pentru altă dată. Grea provocare.

Anul ăsta trebuie să am cu adevărat grijă de mine. Fac yoga şi îmi iau carnetul de conducere.

M-am schimbat. Din nou.  An de an fac asta. Ceea ce nu înseamnă că anul precedent nu am fost sinceră. O, ba da! dar mereu mă scutur de cele vechi, dacă nu au contribuit la dezvoltarea mea. Îmi restabilesc prioritățile. Bine,  recunosc, acum gândesc încă sub influența cele trei luni de practică „spiriduşala”, a concediului prea lung şi a prea multor filme sf.

Nu am răbdare să închei articolul cu o concluzie. Consider că am stat prea mult pe loc, şi sunt atât de multe de făcut!

Să ai un An Nou aşa cum ți-l doreşti!

Foto: Instagram – ig_topic

7 gânduri despre „Sfârşit şi început de an

  1. Dacă îmi este îngăduit…Amalia, am mai spus-o și altora și sper eu că le-a fost de folos. Biblia conține două cărți, să zic așa: Vechiul Testament și Noul Testament. Un om obișnuit după canoanele școlare să înceapă firesc, cu începutul își prinde mai întâi urechile în Vechiul Testament. Dar este o greșeală. Eu nu am făcut Religia pentru că sunt născut în alte vremuri și nu știu dacă se dau niște îndrumări la lecțiile de acolo… Dar cineva care are posibilitatea, ar trebui să o facă. Se începe cu Noul Testament. Iisus se dăruie cunoașterii și îți face inima să vibreze. Ce Coran? Ce Thora? Sunt multe scrieri și le poți răsfoi pe toate, de ce nu? Pe oricare… O cere mintea, o cere curiozitatea…. Dar nu uita și de recomandarea mea. Când pleci la un drum ai nevoie de o busolă. Dacă drumul va fi unul spiritual, busola îți va fi iubirea împărtășită. Pentru că mai înainte de a te gândi să-L iubești tu cândva, vei vedea că El deja te iubea pe tine.
    Viața este presărată cu deziluzii. Te vei simți trădată de către mulți în care ai investit sentimente. De-ie Domnul să nu!
    Însă niciodată nu te vei mai simți singură sau părăsită știind că El îți este aproape.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Multumesc pentru cuvintele blânde și înțelegătoare!
      Semne de întrebare și neclarități sunt în orice știință și religie. Importantă și magică este împăcarea cu sinele.

      Apreciază

  2. Nimeni azi nu are „timp”,
    iar eu n-am cui sa îl vând.
    Chiar de îl dau fara plata,
    lumea fuge panicata !
    Toti, ca la un maraton,
    tineri, adulti sau batrâni,
    nici în noapte nu au somn,
    speriati de-a lor ‘stapâni’.
    Sunt avertizati continuu,
    ca nu vor primi nici „paie”,
    iar de nu-si vor face planul,
    vor primi chiar si bataie.
    Obligati sa faca sportul,
    alergarilor pe câmp
    sa-si procure ei „balotul”,
    pentru caramizi de zid.
    Asta e doar o secventa,
    dintr-un film de pe netflics,
    în care-a noastra „vedeta”
    murind, o traia prin… vis…

    Un millenium binecuvântat, bucurie, liniste si pace, alaturi de toti cei apropiati de inima ta, draga Amalia !

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ce inspirat ești, Iosif! Cu atât mai mult că fiecare idee mi se adresează în cunoștință de cauză. Chiar ai imaginație artistică și ai fi putut să-ți faci din asta un hobby. 🙂
      Multumesc pentru gânduri bune!

      Apreciază

  3. Merci, Amalia ! Pai chiar acesta este hobby-ul prin care îmi exprim gândurile, adeseori rimate schiop, însa sunt expresii instant, rezultate dupa citirea si în functie de perceptia articolului, mai cu seama ca Biblia este Cuvântul „CHEIE” al Geneticii omului rational-sentimental.
    În ea este ascuns în simboluri,”programul genetic”, formula tainica a vesniciei, atemporaleitatii existentei, scris în genele fiecarei celule vii, capabila sa se (re)genereze, multiplice si/sau modifice, metamorfozându-se la infinit, prin credinta, speranta si *IUBIRE* primita de la Tatal prin Fiul, si oferita semenilor în dar, neconditionat, fara prejudecati , acest sublim har, la care de doua milenii toata lumea are acces GRATUIT.
    O zi sublima, mult har si pace sufleteasca în toate aspectele vietii, draga Amalia.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu