Publicat în Povestea mea

Iubirea virtuală II (Karamela 6)

Prima parte  din Virtualul.

– Nu sunt de acord cu iubiri virtuale. Nuu, alea-s iluzii. Bune şid1eec63eed4ae67eb58748b8e63ec462 ele la timpul lor, DAR iluzia trebuie să se ancoreze în realitate şi să devină adevăr. Te îndrăgosteşti de imagine… şi de aia trebuie mers mai departe, să vadă omul dacă este doar imagine sau este şi substanță. Da, uneori e nevoie doar de o iluzie. Că, de multe ori în viață… nah e complicat subiectul.

Şi Ditte nu a mai continuat ideea. Era persoana căreia îi plăcea să-şi petreacă timpul printre gândurile şi însemnările ei.

– Ditte, nu te-ai intâlnit niciodată cu o iluzie din asta? o întrebă Şefa în încercarea de a o readuce printre noi. Dacă spui nu, dă-mi voie să nu te cred. Colinzi internetul de ceva timp. Şi ce, internetul nu e şi el o străduță pe care te întâlnești cu tot felul de oameni? Aşa cum te poți împrieteni, te poți şi îndrăgosti. De vorbele unuia/uneia sau de omul din spatele scrisului… nu e totuna. Şi nici îndrăgosteala nu e totuna cu iubirea. Te poți îndrăgosti pe net, dar până la iubire e-o cale-atât de lungă…

– Am trecut, în urmă cu câțiva ani, şi tocmai de aceea nu mai vreau să trec prin experiența asta. Dacă îmi place cineva de pe net mă întâlnesc cu el şi apoi văd dacă-mi mai place sau nu. E ATÂT de simplu. Am şi facut-o chiar. Ce mă interesează că mă întâlnesc la discotecă sau pe un forum cu cineva? Eu ziceam doar că în anumite momente din viață probabil e ok să îți faci o iluzie, de dragul artei şi de dragul regăsirii speranței ori something, dar eu nu vreau asta, eu vreau TOT. Când nu-i tot, trecem la următoarea iluzie.

– Dragă Şefa, intervine Martzy, iubirea o poți simți față de mama, frate, prietena, sau de aproapele tău… dar cum ai putea să iubeşti un bărbat fără să te fi îndragostit de el? Fluturii din stomac te țin trează şi fierbinte… Oare nu? Straduța asta romantică există doar ca posibilitate… şi ceva între visul cu ochii închişi şi visul cu ochii deschişi. Depinde cât de departe vrei s-o cutreieri şi cu ce credință… Iubirea e platonică, îndrăgostitul… cu scântei. Părerea mea!

– Lasă iubirea platonică, Martzy, nu despre aia e vorba, ci despre cea care vine după îndrăgosteala şi scântei.

Karamela era cucerită de discuțiile libere pe care le purtau noii ei prieteni. Aştepta cu inima strânsă urmatoarele replici, cu curiozitatea unui copil care trage cu urechea la discuțiile oamenilor mari. A realizat că în viața reală oamenii nu au curaj să se destăinuie atât de cinstit, de teamă să nu fie judecați de familie şi cunoştințe. Atâta timp cât nu te poți ascunde după o mască, nu poți fi natural într-o lume în care totul trebuie să funcționeze după reguli şi tipare. Până la urmă, Oscar Wild avea dreptate când spunea că o mască ne spune mai multe decât o față. Aici, în virtual, totul se prezenta după un paravan, în spatele unui ecran. Aici, oricine putea să spună ce gândește, fără teama de a fi considerat trădător şi de a fi disprețuit de familie şi cunoştințe, atâta timp cât rămânea doar un nickname.

Şi pentru că nu mai putea să rămână în poziția spionului, intervine în discuție, foarte timid:

– Martzy, dacă am înțeles bine, tu consideri iubirea mai prejos decât dragostea. Eu cred că şi în iubire ies scântei şi e mai durabilă decât dragostea.

Şefa răspunse prima:

–  Da, după, dacă mai e cazul, dar nu în loc de ea.

Martzy continuă să-şi explice punctul de vedere, şi Karamela realizează câtă dreptate are, deşi până atunci dragostea i se părea că are un statut inferior iubirii.

– Te îndrăgosteşti, ai mii de emoții, totu-i plin de scântei, iar într-o zi vezi în oglindă că-i linişte şi monotonie. Au dispărut surprizele, sunt săruturi presupuse, plimbări impuse… Dar iubești! Nu e una mai prejos decât cealaltă. Şi de ce s-au inventat doua cuvinte: dragoste şi iubire? Poate că e vorba de stadii. Eu as vrea să mă reîndrăgostesc la nesfârşit. Un om pe care îl iubesc e un om pe care l-am acceptat ca fiind în armonie cu mine, un om pe care îl respect şi căruia îi ofer întelegere şi bunătate. De asta e platonică. Când te îndrăgosteşti, iei foc. Şi da, de cele mai multe ori rămâne jarul iubirii, între stins şi încins. Poți să găsești aici oameni minunați pentru care să străbați lumea nepăsându-ți nici de mări, nici de țări, nici de munți, nici de păduri. Şi cel mai sigur, după o anumite profunzime, poți spune că i-ai cunoscut cea mai reală identitate. Dar poți să te şi joci. Poți să faci ce vrei. Eu sunt cu capul în nori. Nu-mi pasă de reguli ori circumstanțe. Eu îmi imaginez iubiri pline de îndrăgosteli, de năbădăi şi nebuneli… Dar de cele mai multe ori mă joc de-a exercițiul…

Şi Martzy era atât de tânără şi atât de încrezătoare în convingerile ei! Era o ființă pasională şi persuasivă, determinată.

– Apoi, o iubire virtuală este frumoasă exact atât cât durează, fără intenții inutile de a prelungi ceva atât de trecător. Vine şi pleacă. Exact ca o iubire adevărată.

– Pe net, poți fi cine vrei tu, spune un slogan dintr-un spot publicitar al unei companii de telefonie. Un bun prieten a completat afirmația cu o părere personală, pe vremea când mIrc-ul era în floare, că pe net vorbeşti cu bărbați care se cred femei, cu femei care se cred bărbați şi nu în ultimul rând, cu porci care se cred oameni. Nu ştiu însă dacă te îndrăgosteşti de un om sau de imaginea pe care el ți-o oferă şi aici intrăm într-o polemică,  intervine şi Dormich.

Karamela avusese câteva experiențe urâte cu chaturile şi le evita complet. Îndrăzni să spună asta şi celorlalți:

– Urăsc chatul, mIrc-ul şi toate cele. În virtual se pot întâmpla lucruri urâte. Se ascund tot felul de perverşi, dar dacă ai discernământ, ştii să faci deosebiri şi să te opreşti la timp. De acord că în virtual te îndragosteşti de imaginea pe care ți-o ofera cineva, dar asta înseamnă virtualul. Suntem cine vrem să fim. Şi în realitate omul nu se îndrăgostește cel mai adesea tot de imagine?

Binar:

– Amorul virtual nu e OK. Foarte simplu de ce. Pentru ca te-ai putea trezi într-o bună zi cu un individ sau o individa respingătoare cum nici nu ți-ai imagina că ai să te trezeşti. Nu te scârbeşti în momentu’ ăla de-ți vine să-ți scoți cablu de net din coada computerului? Am văzut oameni care şi-au furat-o rău pe chestia asta. E însa OK să gaseşti amorul pe cale virtuală, dar numai pentru a-l aduce în plan real, tangibil. Eu am reuşit. Sunt de trei ani cu „oama” asta.

Apare şi Prill în discuție:

– Mamă, păzea că vine Şefa cu al treilea ochi. Ete la ea cum observa ea tot-tot! Dar, adevarul e că ai zis bine.

Fiindcă Martzy nu terminase ce avea de spus, revine cu completări:

– Şi după ce începi să iubeşti, ce faci? Dai din umeri şi înghiți în gol, ha? Mama lor de iubiri virtuale că m-am jucat cu ele… şi mi-a plăcut să mă ling pe degete. Cu atât am rămas!
Da’ io cred că multe sunt sau devin iubiri adevărate. Dincolo de jocul de cuvinte… Pe net eşti ca un copil, ești naiv, primeşti şi vezi doar ce ți se dă şi ce ți se arată. Dar asta nu înseamă că ce simți tu e… o fantasmă! Acuma de la caz la caz…

Prill şi Karamela continuă ideea:

– Da, cunosc şi eu câteva „cazuri” care au spart bariera trecând din virtual în real. Şi au fost întâmplări fericite, ba s-a mai lăsat şi cu nunti, dar e la fel de adevărat şi că pot fi şi rămâne iluzii, frumoase, dar iluzii. Eu tot cred că ce trebuie să se întâmple,  se întâmplă oricum, cu sau fără intervenția noastră. Întâmplare sau destin, spune Prill, iar dacă cineva ar fi putut să-i observe mimica feței i-ar fi văzut melancolia.

– Şi iluzii dacă sunt, ce dacă? Sunt ele atât de rele? Mie îmi plac iluziile frumoase.

– Da, depinde cât timp real eşti dispus să le acorzi, fiindcă la un moment dat te fură de nu mai ştii dacă ești de-aici ori de-acolo. Bine, cred că se şi tratează, cu vârsta. Daca nu, atunci chiar e grav.

– Dacă îndrăgostiții sunt zburători, s-or iubi şi dacă au copii mulți. Dacă sunt gânditori îndelungați rămân cu teoria dragostei: ce-ar fi dacă n-ar mai fi? Şi poate totuşi e?

Şi, pe rând, apar alte personaje în discuție, fiecare având câte o părere. Astfel, Karamela a reușit să-i cunoască pe viitorii ei prieteni virtuali. Majoritatea dintre ei.

Va urma!

Amalia 2018

Foto: Pinterest

2 gânduri despre „Iubirea virtuală II (Karamela 6)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s