Publicat în Recreere, Util

Cum se scrie un text?

Am nevoie de ajutor pentru rezolvarea 2018-07-23 23.48.12unui exercițiu din cartea „Cum se scrie un text”, a Andrei Serbanescu. Propune să iau un interviu unui coleg despre modul în care scrie. Nu va fi un interviu cu întrebări gen: care este povestea vieții tale și ce te-a determinat să devii scriitor? Am întrebări practice,  strict la subiect, a căror raspunsuri mă vor ajuta să privesc prin ochii celor care, pentru mine, înseamnă inspirație, inteligență, talent, blândețe,  altruism, aventură, umor și fantezie. Pot sa dau si nume, daca vreti. 🙂

Dacă vă interesează și alegeți să răspundeți pe blogurile personale, vă urmez; dacă răspundeți printr-un comentariu,  vă urmăresc; dacă îmi permiteți să îl public într-un articol, voi fi tare mândră;  dacă alegeți să-mi scrieți în privat,  vă păstrez la secret. Si, oricum, vă mulțumesc!

Interviu despre modul in care scrii

1)  care este locul preferat pentru scris?

2)  ce subiecte alegi cu preponderență?

3)  cum se așterne textul?

4)  cât timp lucrezi la text?

5)  ce tip de texte scrii?

6)  de unde te inspiri?

7)  cum iti motivezi cititorii?

8)  cum reții atenția cititorilor?

9)  porti discuții cu cititorii? accepți critici?

10) poți să iti citești textele cu ochii unui cititor neutru?

11) cum iti apreciezi textele?

12) ce cauți în mod special la un text? dar la o carte?

13) ce ar trebui să mai intreb?

thank-you

26 de gânduri despre „Cum se scrie un text?

    1. Mulțumesc de completare! Vreau un tablou al scriitorului, fără sa-i pătrund în suflet: poziția pe scaun, mazgalelile de pe hârtie, cât timp de gândire ii ia, cât de tare se consumă psihic, cât de mulțumit este… Cam așa …

      Apreciază

      1. Un scriitor care nu-si deschide Sufletul (în operele si/sau interviurile date) este,dpmdv. un scriitor ce scrie neimplicat emotional, fara pasiunea scrisului, necontopit cu gândurile exprimate în slove,ci dintr-un scop si/sau interes personal, nu va transmite emotiesi sentimente cititorului, iar operele acestuia nu vor deveni niciodata bestsellersi/sau capodopere atemporale !
        P.S. Sper ca nu te-am ofensat ! Glumeam cu cifra 13 ! 🙂
        O noapte linistita Suflet drag !

        Apreciat de 1 persoană

      2. Cum să mă ofensezi, Iosif?!
        Perfect de acord cu mențiunea ta în ce ii privește pe scriitori și scrierile lor, însă eu citesc o carte tehnică, despre cum să scrii un text. Sunt curioasă să aflu metodele colegilor mei, bloggeri și chiar scriitori. Despre suflet și alte simțăminte… altă temă. În textele pe care mă străduiesc să le scriu, pun pasiunea și emoțiile mele. Astea sunt unice și nu le învăț de la colegi.
        Zi minunată, om bun! … și nu mai mă contrazice cu „om bun”. Atât cât te cunosc eu, așa rămâne …

        Apreciază

      1. Bunatatea si rauteatea o purtam în caracterele scrise în ADN-ul fiecarei celule vii ! Suntem cu totii rezultatul bunatatii IUBIRII ABSOLUTE a lui Dumnezeu iar legatura dintre noi si EL este relativa, efemera, imprevizibila, obscurizata de religii si stiinta, pentru majoritatea oamenilor nascuti din femeie.
        Ca sa vezi ce putere au cuvintele complimente asupra sentimentelor. Eu nu am sa-ti spun ca esti buna, tocmai pentru ca sa nu „clipesti des din gene”, însa am sa-ti spun ca esti admirabila si ma bucur sa te cunosc ! 🙂
        Seara superba Suflet frumos !

        Apreciat de 1 persoană

      2. Oricât de rece și distanta este o persoană, este imposibil sa rămână indiferentă la asemenea complimente. Chiar dacă nu întotdeauna recunoaștem, avem nevoie de prețuire, fiindcă ea creează un echilibru personal și ne provoacă să dăm ce e mai bun din noi.
        Numa’ să nu fie exagerat, că apoi nu mai sunt în stare să recunosc realitatea. 🙂
        Mulțumesc, Joseph!

        Apreciază

  1. Amalia, scuză-mi, te rog, întârzierea! Dacă crezi că te ajută cu ceva, dacă crezi că ar putea conta răspunsurile mele, le las aici şi faci ce vrei tu cu ele 😉
    Îţi mulţumesc!

    Comentariu modificat
    Am creat articol cu răspunsurile Potecutei.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Nu trebuia sa te stresezi. Am si eu o perioada in care nu prea pot intra pe blog.
      Multumesc mult pentru amabilitatea ta. Trebuie sa aprofundez textul tau si vorbim.
      Multumesc!

      Apreciază

  2. Te ajut și eu cu cea mai mare plăcere, dacă vrei. Poți publica răspunsurile pe blogul tău, doar să-mi spui cum să fac. Le scriu aici, într-un comentariu sau ți le trimit pe o adresă de e-mail? Cum dorești.
    O zi frumoasă, îți doresc!

    Apreciază

    1. Mulțumesc mult, Mona! Te rog trimite-mi răspunsurile pe e-mail. Voi fi în concediu și nu as vrea sa afle lumea răspunsurile înaintea mea. 🙂

      Apreciază

      1. La comentariile lăsate pe blogul tău nu se vede e-mailul? În admin.
        Te rog mult sa nu te superi dacă întârzii cu publicarea.
        Mulțumesc pentru urări și pentru implicare.
        Seara frumoasă!

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu