Publicat în Cartea!

Cum să fii un bun scriitor

Când citesc Amelie Nothomb uit să mai respir. Sunt copertaFataîndrăgostită de romanele ei şi le-as relua oricând, deşi nu citesc de două ori o carte, odată ce i-am descoperit taina. “Igiena asasinului” am citit-o de două ori, la interval de doar trei zile.

Primul roman citit a fost “Uimire si cutremur”. L-am devorat pe loc. Plină de talent, spirituală, ironică, insolită, te captează încă din primele randuri. “Antichrista” e un amestec de umor şi răutate care te surprinde. Amelie N. e delicioasă, iar pentru mine ea este un scriitor-etalon. Şi să vezi de ce! Pentru că are boaşe, şi sculă,  şi buze, şi mână, şi altele.

Pretextat Tach (Igiena asasinului) este unul dintre cele mai controversate personaje pe care le-am întâlnit. Găseşti multe contradicții ale “normalului” în mintea acestuia, şi îți vine să cedezi în fața modului în care vede lucrurile, să îi dai dreptate, datorită persuasiunii cu care-şi susține ideile.

Dar, ce vreau eu să scot în evidență în acest articol este reprezentarea scriitorului, după Pretextat Tach:

“Cum ai vrea dumneata ca un scriitor să fie pudic? E meseria cea mai impudica din lume: prin stil, idei, poveste şi cercetări, scriitorii nu vorbesc niciodată decât despre ei înşişi, ba, colac peste pupăză , se mai folosesc şi de cuvinte. […] scriitorii sunt obsceni; altminteri ar fi şi ei contabili de tren, telefonişti, într-un cuvânt, oameni respectabili.”

“Dar n-ajunge să ai pană bună să fii scriitor. […] trebuie să ai boaşe. […] boaşele sunt capacitatea de rezistență a unui individ la reaua-credință a mediului. […] Trebuie să ai sculă. […] Scula înseamnă capacitate creatoare. Puțini sunt oamenii în stare să creeze cu adevarat. Cei mai mulți se multumesc să-şi copieze predecesorii […]. Mai e nevoie de buze. Buzele au două roluri. Mai întâi că preschimbă cuvântul într-un act senzual. Ți-ai imaginat vreodată ce ar fi cuvântul fără buze? Ar fi ceva de o răceală tâmpă, de-o uscăciune fără nicio nuanță … Al doilea rol este chiar mai important: buzele închid gura când ceva nu trebuie rostit. Şi mâna are buzele ei, care o împiedică să scrie ce nu trebuie scris.[…] …îți mai trebuie ureche şi mână. Urechea e ca să înțelegi. […] Mâna-i ca să te umpli te plăcere. […] să scrii fără plăcere e imoral. Scrisul poarta în sine toți germenii imoralității. Singura scuză a scriitorului este plăcerea. Un scriitor care n-ar simți plăcerea ar fi la fel de degustător ca un ticălos care ar viola o fetiță fără nici o satisfacție…

[…] Mână este sediul plăcerii de a scrie. Şi nu-i singurul: scrisul te face să trăiesti plăcerea cu pântecele, cu sexul, cu fruntea şi cu maxilarele. […] când creează ceea ce are nevoie să creeze, mâna freamătă de plăcere, devine un organ genial. […] mâna alunecă singură fără să ceară părerea creierului. […] Mâna încearcă în astfel de momente o voluptate asemănătoare, înrudită fără îndoială, cu a calului apucat de năbădăi sau a întemnițarului care evadează. Pe de altă parte, se impune încă o constatare: nu-i oare tulburător că, şi când scriem, şi când ne masturbăm, întrebuințăm acelaşi instrument, mâna?”

2008

2018: Dacă ți se pare vulgar, așteaptă să vezi ce spune despre cititori.

Amelie Nothomb publică, în fiecare an, câte o carte. Au trecut 10 de când am scris textul ăsta,  deci, vai! cât am de recuperat. Am citit 7 dintre cărțile ei şi am notat cu doar 3*  Peplum şi O forma de viață. 

În plus, față de cele trei preferate, amintite mai sus, de 4* si de 5* (dupa parerea mea), mai amintesc de Metafizica tuburilor, citită de doua ori, consecutiv – o poveste fascinanta, cu teme profunde si o abordare tragi-comică.

📣 Atentie! Nu împrumutați altora cărțile preferate, fiindcă rămâneți fără ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s